Klik op deze foto voor het reisforum over Ghana

Teken in voor onze nieuwsbrief: info@coolywooly.nl

Klik hieronder voor meer nieuws:
overig nieuws
nieuwsbrief mei 2009
nieuwsbrief januari 2009
nieuwsbrief adverteerders
nieuwsbrief oktober 2008
nieuwsbrief juli 2008
Deventer Post, klik voor het hele artikel
De Stentor, klik voor het hele artikel

Click here for the English version

NIEUWSBRIEF IV “GA NAAR GHANA (REISGIDS)” – JUNI 2009
Vanaf nu kun je bestellen! De eerste Nederlandstalige reisgids over Ghana wordt in juli gedrukt. De titel wordt “Ervaar Ghana, reis- en cultuurgids”. Teken snel in, klik hier!

Verder in deze nieuwsbrief:
- Intekenen, Gratis?
- 14 hoofdstukken, veel enthousiasmerende foto’s,39 ecobestemmingen
- Ondersteunende website, Ton van der Lee over “Ervaar Ghana”
- Ghanees Verkeersbureau in oprichting
- Graphication tekent voor het ontwerp
- Bezoekersaantallen Ghana nog steeds te laag
- Uitgelichte partner: HIVOS
- Ghanadag 2009
- Boeken van ecobestemmingen bij NCRC
- Stimuleringsregelingen: investeren in Ghanees toerisme
- De financiering is rond, Druk en distributie, Ideeën voor extra distributiepunten

TEKEN NU IN EN HELP DAARMEE GHANA
Wie nu bestelt, krijgt het boek begin augustus via de post thuisgestuurd. De opbrengst gaat dan geheel naar Ghana. Later kopen kan uiteraard ook, via de eigen boekhandel of bol.com, maar dan gaat ongeveer de helft van de opbrengst op aan verkoopkosten en dus slechts de helft naar Ghana. Daarom willen we jullie aanmoedigen NU AL jullie bestelling direct bij ons te plaatsen in het belang van Ghana. Bestel nu door een email met naam, afleveradres en aantal exemplaren te sturen naar bestel@coolywooly.nl (met in het onderwerp: bestelling reisgids Ghana) of KLIK HIER. Tegelijk met het boek ontvang je een factuur. De prijs is € 19,95. Bij voorintekening krijg je ook korting: de verzendkosten in Nederland/België brengen we niet in rekening. De verzending van je bestelling vindt plaats direct nadat het boek er is. In deze nieuwsbrief kun je meer lezen over inhoud en uitvoering van deze eerste Nederlandstalig reis- en cultuurgids voor en over Ghana.

Voorintekenen helpt ons ook bij de oplageplanning en dat is goed voor de uiteindelijke kostprijs.

GRATIS?
Regelmatig bereiken ons vragen van mensen die verwachten een boek van ons te krijgen gezien hun betrokkenheid bij ons of bij ons project. Aangezien de opbrengsten volledig naar Ghana gaan kunnen we dat natuurlijk niet doen. Dit zou ten koste gaan van armoede bestrijding. Als wij boeken (met korting) weggeven, zal dit zijn aan organisaties die met deze exemplaren zorg dragen voor een grotere zichtbaarheid van de inhoud bij potentiële bezoekers aan Ghana. Denk daarbij aan bibliotheken en wederverkopers die een bulk afnemen. Wil je dus zo goedkoop mogelijk in het bezit komen van een tastbaar bewijs van je liefde voor Ghana en/of een leuk kado voor een ander, teken dan nu vooraf in.

14 HOOFDSTUKKEN IN HANDZAAM FORMAAT
De reisgids bestaat uit 14 thematische hoofdstukken met achtergrondinformatie over Ghana en haar rijke cultuur. Zo zijn er hoofdstukken over de mensen, de economie, de beesten, het landschap en het (slaven)verleden. Daarnaast schrijven we over cultuurverschillen, reizen, omgaan met leven en dood, gezondheid, ontwikkelingshulp en nog meer. Ook verzamelden we meer dan 100 praktische tips en is er een praktische woordenlijst voor 4 veelvoorkomende Ghanese talen. Het formaat wordt handzaam (12x17), genaaid en met een stevige doch buigzame kaft. Zo kan het boek goed mee op reis naar Ghana en blijft het daarna mooi als gekoesterd souvenir. Het aantal pagina’s zal ca. 330 bedragen.

VEEL ENTHOUSIASMERENDE KLEURENFOTO’S
Kleurenfoto’s zijn enorm belangrijk voor het wervende karakter van een boek. Blij verrast waren we dus dat bleek dat hedendaagse druktechnieken ons in staat stelden meer foto’s op te nemen dan we dachten te kunnen betalen. Dat leidde de afgelopen maand nog tot een kleine inhaalslag om goede foto’s te vinden bij bepaalde onderwerpen. Ook dat is gelukt, ondanks de hoge eisen die een reisgids stelt aan artistieke en technische kwaliteit van het materiaal. Binnenkort zullen we bekend maken wat de coverfoto is geworden.

39 ECOBESTEMMINGEN
Naast cultuur is de tweede pijler van Ervaar Ghana: de ecobestemmingen. Uiteindelijk hebben we, samen met onze partners in Ghana, 39 bestemmingen geselecteerd. Daar zitten de bekende highlights bij als Kakum NP, Mole NP en Elmina Castle, maar juist ook de meer onbekende “community based”-bestemmingen, zoals de cacaodorpen Akwadum en Adjeikrom of de dorpen Mognori, Gowrie, Gwollu en Atsiekpoe. Elke bestemming krijgt in het boek een sfeerschets, een overzicht wat er te zien en te doen is en ruimte voor praktische informatie zoals een routebeschrijving.

ONDERSTEUNENDE WEBSITE
Bij de reisgids hoort een website. Via deze website verschijnen updates rond de reisgids (actuele contactgegevens, nieuwe bestemmingen, overnachtingstips, etc.) zodat de reisgids duurzaam en actueel blijft. Iedereen kan op de website lezen welke bestemmingen er in Ghana zijn, ervaringen delen en zijn mening geven. Ook publiceren we nuttige organisaties die kunnen helpen bij jouw reis naar Ghana, zoals reisorganisaties in Nederland en Ghana. Deze adverteerders maakten het reisgidsproject mede mogelijk. Het huidige forum www.coolywooly.nl/forum.html zal binnenkort verhuizen naar deze nieuwe site: www.ghana-verkeersbureau.nl.

GHANEES VERKEERSBUREAU IN OPRICHTING
Na het lanceren van de reisgids is “Ga naar Ghana” niet klaar. Er is nog genoeg te doen aan de promotie van Ghana. Hoe de plannen precies gaan uitpakken zijn we nog aan het bespreken met het Ghanese Ministerie voor Toerisme. Wie straks op het item Ghana klikt op grote reissites (zoals www.ANWB.nl) komt op www.ghana-verkeersbureau.nl. Nu verschijnt er nog een melding dat zo’n buitenlandse VVV niet bestaat. Deze website komt centraal te staan in de komende PR-campagne voor Ghana als eco-toeristische topbestemming.

TON VAN DER LEE OVER “ERVAAR GHANA”
De auteur van boeken als “De Afrikaanse weg” en “De geestbewaarder” schreef voor ons de volgende recensie: “Ervaar Ghana is geschreven met veel kennis en liefde voor Afrika. Een reisgids die je het gevoel geeft dat je echt in Ghana bent. Je voelt, ruikt en proeft het land. Een aanrader voor iedereen die Ghana van binnenuit wil leren kennen.”

BEZOEKERSAANTALLEN GHANA NOG STEEDS TE LAAG
Dat promotie van Ghana als vakantieland nog steeds hard nodig is, bevestigen signalen uit Ghana. De aantallen lopen zelfs terug, n.a.w. door de kredietcrisis. Dit is niet goed voor Ghana en het steunt ons in de noodzaak om Ghana groots op de kaart te zetten.

GRAPHICATION TEKENT VOOR HET ONTWERP
Op dit moment is ontwerpbureau Graphication in Arnhem druk aan de slag om onze word-bestanden om te toveren tot frisse pagina’s in een mooie lay-out. De eerste preview doet ons al reikhalzend uitkijken naar het definitieve drukbestand. Daarnaast was het bureau bereid te werken voor een zeer maatschappelijk betrokken tarief, als donatie aan Ghana. Mocht je binnenkort dus grafisch werk uit te besteden hebben: we kunnen www.graphication.com van harte aanbevelen.

UITGELICHTE PARTNER: HIVOS
Een substantieel deel van de drukkosten kan gefinancierd worden door een donatie van HIVOS (www.hivos.nl). Als onderbouwing voor haar keus om ons project financieel te steunen, verwees Hivos naar haar streven gelijke toegang tot middelen en kansen voor iedere burger. ''Het project brengt lokale (toerisme) producten uit Ghana en consumenten op verantwoorde manier bij elkaar en draagt daardoor bij aan een vrije, eerlijke en duurzame wereld'', aldus Hivos.

GHANADAG 2009
Op 4 november a.s. vindt de 5e Ghanadag plaats in Almere. Hoewel het boek al enkele maanden eerder het levenslicht zal zien, denken we erover om deze dag aan te grijpen voor de officiële lancering. Hoe? Dat gaan we nog bespreken met het organiserend comité. Wil je meer weten over de Ghanadag, mail dan naar: ghanaday2009@hotmail.com.

BOEKEN VAN ECOBESTEMMINGEN BIJ NCRC
Eén van onze partners in Ghana is het NCRC (zeg maar de Ghanese Natuurmonumenten). Zij ondersteunen onder meer het ontstaan en de exploitatie van “community based” ecobestemmingen op het platteland. Onderdeel hiervan is een centraal boekingskantoor in Accra voor een groot aantal van deze bestemmingen. De bijbehorende website kan elk moment in de lucht zijn: www.ghanaecotourism.org. Ook SNV Ghana lanceert binnenkort een website specifiek gericht op het savanneland in het noorden.

STIMULERINGSREGELINGEN: INVESTEREN IN TOERISME IN GHANA
Het economisch potentieel voor toerisme in Ghana en het belang daarvan, heeft de aandacht van de Nederlandse overheid. Het CBI ondersteunt Ghanese bedrijven bij hun zoektocht naar Europese touroperators (www.cbi.eu). De Export Voorlichtingsdienst ondersteunt Nederlandse bedrijven die willen investeren in Ghana, samen met het Ghana Investment Promotion Centre. Meer info www.evd.nl. Het stimuleren van de consumentenvraag als aanjager voor investeringen valt helaas buiten deze subsidieregelingen.

DE FINANCIERING IS ROND
Lang hing het vraagstuk van de financiering als een donkere wolk boven het project. Het heeft het project ook vertraagd. We hebben veel energie moeten steken in het vinden van adverteerders en aanvraagprocedures. Gelukkig kwam eind april een doorslaggevende donatie vanuit HIVOS gevolgd door een kleinere donatie vanuit Triodos Foundation. Samen met een deel van de opbrengst uit verkoop, kunnen we het boek nu drukken en distribueren en daarmee na 1,5 jaar werk de pr campagne voor Ghana ECHT starten.

DRUK EN DISTRIBUTIE
Met Thieme Deventer hebben we een maatschappelijk betrokken drukker gevonden die vanuit vakmanschap meedenkt met de uitvoering. De distributie zal lopen via één van de grotere logistieke partijen (zoals Centraal Boekhuis).

IDEEEN VOOR EXTRA DISTRIBUTIEPUNTEN?
Zichtbaarheid van Ghana, daar gaat het om. Naast boekhandels, bibliotheken en websites, komt Ervaar Ghana dus ook in de etalage bij evenementen als de Ghanadag en de Afrikadag. Uiteraard verwachten wij ook dat projectorganisaties en uitwisselingsorganisaties hun “Ghanagangers” wijzen op het bestaan van de reisgids. Maar we denken ook aan de winkel van het Afrikamuseum etc. Aan jullie dus de vraag: waar zou de reisgids nog meer kunnen/moeten liggen? Wellicht kunnen jullie alvast contact leggen en enthousiasmeren.

MEER WETEN?
"Ga naar Ghana (reisgids)" is een project van Coolywooly Ervaringen in samenwerking met NCRC Ghana, Ghana Tourist Board en Ontmoet Afrika. De projectorganisatie is aangesloten bij het Holland-Ghana-Platform. Het doel is armoedebestrijding door meer bezoekers naar het Ghanese platteland. Een professionele Nederlandstalige reis- en cultuurgids een enthousiasmerend middel. De projectorganisatie is aangesloten bij het Holland Ghana Platform.

Mail naar: info@coolywooly.nl (ook voor aanmelden/afmelden van deze nieuwsbrief) Donatie: bank 78.48.40.962 te Aalsmeer ovv Donatie Reisgids.

Home